Link: https://youtu.be/TgN8n6jNpfE
Wat zou je doen als je nu een grote som geld zou winnen? Zoveel mogelijkheden! Je studieschuld in één keer uit de weg ruimen, je huur is geen probleem meer. Je kan je huis afbetalen. Betere producten kopen, voor jezelf en het milieu. Misschien ook minder werken, zodat je meer tijd voor je familie hebt. En voor reizen. Voor alles eigenlijk. Bewuste keuzes maken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken of je het wel kan betalen.

Maar ja, de realiteit is anders. Hoeveel tijd heb jij deze week al besteed aan je werk? Vier á vijf dagen waarschijnlijk? Je hebt het geld nou eenmaal nodig. Het is normaal. Iedereen doet het, omdat de maatschappij daarop draait.

Maar wat als je niet elke week veertig uur kwijt wil zijn aan werken? Wat als je meer uit het leven wil halen dan geld verdienen en uitgeven? Wat als al dat consumeren en presteren een beetje begint te knagen?

OP ‘T RANDJE 

Wij (Roel en Carlijn) hebben de bovenstaande vragen uitgezocht in onze eerste documentaire: Vrijgekocht (2017). Over mensen die op het randje van de maatschappij zijn gaan leven, bijna compleet zelfvoorzienend en off the grid. Leuk en idealistisch, maar voor ons en veel andere jonge mensen niet helemaal (financieel) haalbaar.

Daarom hebben we een tweede documentaire te maken, die laat zien hoe je je eigen weg kun vinden als je jong bent en weinig geld hebt.

ONGEBONDEN

Ongebonden (2018) is een documentaire over een aantal jonge mensen die op zoek zijn naar een alternatief leven in Nederland. In plaats van huisje, boompje, beestje en heel veel werken om dat te kunnen betalen, kiezen zij voor een meer duurzamere manier van leven. Niet meer gebonden aan de standaard.

Jorn (28), Marin (28) en Kees (30) zijn een half jaar lang gevolgd in hun zoektocht. Zij wonen, werken en leven anders dan de norm, zonder daarbij uit de maatschappij te stappen. Jorn werkt waar hij woont. In zijn oude Land Rover met daktent kan hij overal slapen, van Amsterdam tot op de Veluwe. Marin probeert zo duurzaam en goedkoop mogelijk te leven. Ze weet veel van voedsel uit de natuur, vintage kleding en probeert van alles uit. Kees woont met zijn vriendin Nikki in een appartement in Amsterdam. Ze werken allebei parttime en besteden de rest van hun tijd aan hun milieubewuste leven.

Ongebonden gaat dus vooral over keuzes maken. Waar geef je je geld aan uit? Hoe wil je wonen? Hoeveel wil je werken?” Dilemma’s waar bijna iedereen tegenwoordig wel over nadenkt, bewust of onbewust.

 

Filmtour

We hebben in september een filmtour gehouden door vier steden: Utrecht, Leeuwarden, Enschede en Amsterdam. Na de vertoning van onze film, hadden we lokale duurzame ondernemers uitgenodigd om zich te presenteren. Bijna elke avond was het uitverkocht! Wil jij ook een film van Goed Gebuurt laten zien? Contact ons dan even via Info@goedgebuurt.com.

Utrecht premiere