Geld

Wat zou je doen als je nu een grote som geld zou winnen? Zoveel mogelijkheden! Je studieschuld in één keer uit de weg ruimen, je huur is geen probleem meer. Je kan je huis afbetalen. Betere producten kopen, voor jezelf en het milieu. Misschien ook minder werken, zodat je meer tijd voor je familie hebt. En voor reizen. Voor alles eigenlijk. Bewuste keuzes maken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken of je het wel kan betalen.

Maar ja, de realiteit is anders. Hoeveel tijd heb jij deze week al besteed aan je werk? Vier á vijf dagen waarschijnlijk? Je hebt het geld nou eenmaal nodig. Het is normaal. Iedereen doet het, omdat de maatschappij daarop draait.

Maar wat als je niet elke week veertig uur kwijt wil zijn aan werken? Wat als je meer uit het leven wil halen dan geld verdienen en uitgeven? Wat als al dat consumeren en presteren een beetje begint te knagen?

Op ’t randje 

Wij (Roel en Carlijn) hebben de bovenstaande vragen uitgezocht in onze eerste documentaire: Vrijgekocht. Over mensen die op het randje van de maatschappij zijn gaan leven, bijna compleet zelfvoorzienend en off the grid. Leuk en idealistisch, maar voor ons en veel andere jonge mensen niet helemaal (financieel) haalbaar.

Daarom zijn we nu bezig een tweede documentaire te maken, die laat zien hoe je je eigen weg kun vinden als je jong bent en weinig geld hebt.

Wie filmen we?

We volgen een aantal jonge mensen, Jorn, Marin en Kees & Nikki. Zij geven, ieder op hun eigen manier, een draai aan het zogenoemde werkende leven.

Jorn

Jorn werkt waar hij leeft. In zijn oude Land Rover met daktent kan hij overal slapen, van Amsterdam tot op de Veluwe. En werken, dat doet hij veel. Niet om het geld, maar omdat wat hij doet zijn leven is.

Marin
Marin probeert zo duurzaam en goedkoop mogelijk te leven. Ze weet veel van voedsel uit de natuur (ze geeft wildplukwandelingen), vintage kleding en probeert van alles uit. Zo fietste ze bijvoorbeeld maanden door Nederland om de beste boeren te vinden om lokale producten uit te proberen. Daar maakt ze een app van, zodat heel NL daarvan kan genieten.

Kees & Nikki
Kees woont met zijn vriendin Nikki in een appartement in Amsterdam. Kees werkt parttime en probeert met zo min mogelijk stress te leven. Nikki vindt zijn spirituele queeste soms een beetje irritant (“Zit hij midden in de trein hardop zijn ademhalingsoefeningen te doen!”). Zij probeert meer verantwoordelijke keuzes te maken en maakt bijvoorbeeld haar eigen schoonmaakmiddelen.

Filmtour

Als de docu af is, willen we in najaar een filmtour organiseren in vijf steden. Op een mooie locatie de film tonen aan studenten en geïnteresseerden, en ze tegelijkertijd in contact brengen met lokale, duurzame ondernemers en projecten. En nee, niet alleen in de randstad.
Kortom, we willen je inspireren door de wonderlijke leefwerelden van Jorn, Marin en Kees & Nikki met jullie delen.