Tijdens de opnames van Ongebonden leerde ik (Roel) van het bestaan van het wormenhotel. Een compostbak midden in de stad met daarin Eisenia Fetidia, oftewel compostwormen. 

Wat doet het wormenhotel? Je gooit GFT in de bovenste bak en de wormen eten het op. Onderin heb je een lekbak waarin een super vruchtbaar goedje in lekt. Die wormensheit moet je verdunnen met water en kan je aan de planten geven! Heel voedzaam. En als de wormenbak vol zit en alles verteerd is, kan je deze compost mengen met potgrond of tuinaarde. 

In plaats van het vruchtbare snijafval van je diner weg te gooien, gebruik je het voor je eigen bloemen en planten. Scheelt ook weer wat ophalen voor de gemeente? Een win-win-win. En, je kan het zelf maken en op je balkon/in je tuin zetten.

Hoe maak je nou een wormenhotel?

Benodigdheden:

– 2 grote bakken, 1 kleinere bak (kijk even bij de kringloop)

– Kippengaas, de maten zijn afhankelijk van je bak (bouwmarkt)

– Handje vol moeren, bouten, o-Ringen (bouwmarkt)

Gereedschap:

– Decoupeerzaag

– Boor

– Zijkniptang.

Stap 1:

Het zijn dus drie bakken op elkaar. Twee grote en 1 kleine.
Het GFT afval en de wormen komen in de bovenste bak. De tweede bak gebruik je als de eerste bak vol is. De wormen kunnen door gaten in de bakken naar boven of beneden kruipen. De uitwerpselen van de wormen (de wormenthee) vang ik op in een kleinere lekbak, helemaal onderop. 

Er moet dus een gat gezaagd worden in de deksel van de kleine bak en in de bodem van de grote bak.

Ik gebruikte een boor om het gat te boren zodat ik daarna met de decoupeerzaag het gat kon zagen.

Stap 2:

Het kippengaas heb je nodig om te zorgen dat de wormen niet naar beneden vallen. Maar het vocht van de wormen/afval wel weg kan.

Deze stap is eigenlijk heel simpel, je knipt met de tang het kippengaas iets groter dan het gat, boort gaten op de hoeken en zet het met de bouten en ringen vast.

Ohja en niet vergeten, dat is een tip die ik veel zag op internet: plaats tussen de deksel en de onderkant van je bak tochttrip. Dat houd andere insecten wat beter op afstand en dan tocht het niet in de bak. Wormen hebben wel frisse zuurstof nodig, maar houden niet van tochtje.

Ik heb de deksel van de lekbak aan de onderkant van de grote bak gemaakt. Hierdoor hangt de lekbak eronder en zitten de gaten altijd het zelfde.

Resultaat:

Eigenlijk is je wormen bak nu al klaar! Je kan (zoals ik deed) deze stappen herhalen voor extra verdiepingen. Ik heb er een extra verdieping opgezet. Als de eerste vol is, zet ik de tweede erbij. De stappen zijn dus precies hetzelfde, behalve dat je gat een stuk groter moet zijn.

Nu houdt het kippengaas het afval op zijn plek, maar geeft juist de wormen de kans wel naar boven te kruipen. Je kunt er als je veel GFT afval hebt er nog een extra verdieping opzetten.

En zie het resultaat! Om te zorgen dat ze niet steunen op de de kleine bak heb ik van oud hout een omhulsel getimmerd. Daar kan ik eventueel wieltjes onder maken, zodat ik hem wat makkelijk kan verplaatsen op het balkon. Mijne is vrij groot, je kan ook wat kleinere bakken gebruiken.

Wormen
Heb je nog geen wormen? Die kan je gelukkig gewoon online bestellen (je hoeft ze niet op te graven, zijn namelijk andere wormen) en komen ze per post! (uh ja precies, met de pakketboer)

Ik heb van oud papier en karton een onderlaag gemaakt, waar ik een kleine laagje potgrond overheen leg. En dan kunnen de wormen erbij! Ze hebben een paar dagen nodig om tot rust te komen. En zullen zeker proberen uit de box te kruipen.

Ik deed het in het begin rustig aan met het voeden van GFT-afval. Er zit in GFT-afval genoeg vocht, maar mocht het te droog worden, geef dan met een planten spuit een wat water.

Dit is mijn uiteindelijke resultaat: De bovenste bak word op het moment nog niet gebruikt, later zal ik een foto delen van in de bak. Maar zit nog niet zoveel in 🙂

Groeten Roel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *