Deze week draait het bij Goed Gebuurt om minder afval in huis hebben. Dat gaat hand in hand met minder consumeren (dus alleen wat je nodig hebt). Koop geen metalen rietjes, als je nooit met een rietje drinkt. Zero Waste is bijna een marketingstunt geworden. Maar eten moeten we allemaal, dus kijk eens of je het ook zo kan doen:

Tips voor verpakkingsvrij voedsel:

Met boodschappen doen is het nog wel eens lastig om alles verpakkingsvrij te kopen. Winkels als de Ekoplaza verkopen veel groente zonder verpakking of je kan je eigen verpakking meenemen (sowieso altijd goed om twee netjes en een potje (of koffiemok) in je tas te hebben, ook als je onderweg wat wil halen.)

Verder zijn Turkse/Marokkaanse winkels handig. Daar kun je rijst/couscous/bulgur in bulk kopen. Groente en fruit is daar ook vaak zonder verpakking. Ook hebben ze vaak olijven en zelfgemaakte hummus en tapenades.

In elke plaats is vaak wel een wekelijkse markt te vinden, waar je spullen van de boer kan kopen (kaas, ei, groente, fruit ed). Iets meer moeite doen? Dan kun je ook zelf naar boerderijwinkels gaan. De meeste plaatsen hebben ook voedselbossen/tuinen waar je verse groente kunt halen.

Verder kun je bij de meeste supermarkten tegenwoordig vers brood kopen. Neem je eigen zak mee (of hergebruik een oude). Bij de bakker, slager en vis/kaas/notenboer kun je ook je eigen bakjes meenemen. Pasta is wat lastiger om verpakkingsvrij te kopen. In Amsterdam en Rotterdam bestaan er wel winkels en initiatieven om ook dat verpakkingsvrij te kopen (zoals Pieter Pot of De Nieuwe Kruidenier). Ook kun je in bulk kopen bij De Biologische Toko.

Koffie en thee en chocola haal je bij speciaalzaken (bijvoorbeeld Simon Levelt – neem je eigen potje mee) of koop je in bulk. Voor olijfolie en andere olietjes en azijn kun je terecht bij winkels als Oil & Vinegar of in Utrecht bijvoorbeeld bij Persepolis, daar kan je het zelf tappen. Kruidenierszaken en Oosterse (en Middenoosterse) toko’s verkopen vaak losse kruiden (zoals deze in Utrecht).

Snacks zijn lastig. Chips is niet zonder verpakking te kopen helaas. Popcorn (dus plofmais) is een alternatief. Of zelf maken van aardappels. Roel maakte het laatst van de schil, erg lekker. Koekjes zijn ook vaak plastic verpakt. Zelf bakken is een optie (meel, suiker en ei heb je meestal al wel thuis). Het deeg kan ook in de vriezer, dan hoef je niet elke keer wat te maken.

Wij (Carlijn en Roel) gaan dit jaar met een heerlijk kneuterige volkstuin beginnen. Zo kun je ook al veel verpakkingsvrijer leven! 

Tips voor verzorgingsproducten:

In de stad zitten vaak conceptstores met meerdere producten van lokale ondernemers. Daar kun je vaak handgemaakte producten kopen en ook zeep en andere verzorgingsproducten kopen (Dit kan natuurlijk ook bij de Lush of bij Holland&Barret). 

Veel producten kan je zelf maken van dezelfde producten. Google maar eens op DIY deodorant, bodybutter of handzeep. Zelfde geldt voor zeep. Met een grote zak Aleppo zeepvlokken kom je een heel eind, ook voor huishoudproducten. Overal zijn wel alternatieven voor te vinden. Het Zero Waste Project is een goede site om je in te lezen.

Andere producten:

De kringloop heeft meestal wat je nodig hebt, op bijna alle gebieden (keukenspullen, kleding, tuingereedschap ed). Dus verpakte nieuwe producten hoef je dan niet te kopen bij de Action. Kijk ook altijd even op Marktplaats.
Gereedschap kan je ook lenen van je buurman via Peerby (of klop even op de deur).

Tips voor afval-recycling:

Veel afval kan je hergebruiken. Van plastic flessen kan je bijen/vliegenvangers maken, van mandarijnenetjes kan je sponsjes maken of gebruiken voor vetbollen. Glazen potten (waar groente in heeft gezeten) kan je hergebruiken om thee, kruiden, muesli of zaden in te doen of zelfgemaakte producten als hummus of deodorant. Je kan ook gaan wecken of er een lamp mee maken. Glazen flessen (van sap) kan je schoonmaken en gebruiken als vaas voor bijvoorbeeld eucalyptus of wilgenkatjes. Of er siroop in doen. Kapotte panty? Gooi hem niet zomaar weg. Je kan er hele handig dingen van maken.

Zo valt er voor alles wel wat te bedenken.

GFT-afval kan je compost van maken. Als je een tuintje hebt kan je dat buiten doen, maar ook op je balkon kan dit prima met bijvoorbeeld een wormenbak.
Roel heeft dit ook gedaan en dit werkt perfect. De compost is erg voedzaam en kan je gebruiken voor je planten.

In deze video kan je zien wat je verder allemaal zelf kan doen met je groente ‘afval’:

Je kunt er niet alleen nieuwe groentes mee groeien, maar je kunt er ook kleding mee kleuren en zeep mee maken 🙂 Al deze video’s kun je zien bij Blossom. Erg leuk om te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *