De vraag die het meeste naar boven komt tijdens gesprekken met vrienden en tijdens filmavonden en workshops is: ‘ik wil wel minder werken, maar ik weet niet goed hoe ik dit moet aanpakken.’ Dus hier zijn een paar tips hoe je dit kan beginnen.

Of je nou in loondienst werkt, een eigen bedrijf hebt of werkt als ZZP’er, als je minder wil werken moet je consessies doen. Een groot deel van onze tijd per week gaat naar werken. En dat is niet perse erg. Maar als je graag meer tijd wil vrijmaken voor andere dingen die je ook belangrijk vindt, moet je dat niet zomaar onder het tapijt schuiven.

In mijn optiek (Carlijn) kan het namelijk wel. Met meer tijd kan je namelijk ook veel geld besparen, waardoor je weer minder hoeft te werken. Je kan bepaalde dingen zelf gaan doen, waarvoor je voorheen iemand moest inhuren bijvoorbeeld. Of je kan zelf producten maken, die je eerst kocht. Scheelt geld, en het is (als je het goed doet) ook beter voor het milieu. Niet onbelangrijk.

Maar dat betekent ook dat je ook niet meer overal ja tegen kunt zeggen. Niet meer elke week uit eten, of nieuwe kleren kopen, of door de Tiger Mama struinen en prulletjes halen die je niet nodig hebt. Keuzes maken dus.

Tip 1: Maak een financieel plannetje.

Klinkt suf, maar je moet ergens beginnen. Kijk in je bankapp wat je vorige maand hebt uitgegeven. Sommige banken (zoals mijn bank Bunq) hebben een uitgavenpatroon erin gebouwd. Zo zie je precies wat je waaraan hebt uitgegeven. Confronterend, maar ook bewustmakend.

Waar geef je het meeste geld aan uit. Waarschijnlijk je vaste lasten: huur/hypotheek, verzekeringen, abonnementen. Kijk wat je hierin kunt aanpassen. Dubbelen verzekering lopen? Abonnement wat je eigenlijk niet gebruikt? Weg ermee. Is je huur heel hoog? Misschien kun je wel goedkoper wonen in een buitenwijk. Geef jezelf een weekbudget – je zult zien, er gaat een stuk minder uit.

Wees eerlijk en kijk wat realistisch is, nu en op termijn. Als je een gezin hebt is dit wat lastiger te visualiseren misschien, maar ik denk niet dat het onmogelijk is.

Tip 2: Heb je het al aan je baas gevraagd?

Deze is voor de mensen die in dienst zijn. Ik merk vaak dat mensen een drempel ervaren bij het vragen aan hun baas. Ze bedenken allemaal redenen waarom het niet zou kunnen. Maar, ga in gesprek. Het is immers jouw leven. Vraag wat er mogelijk is en wat dat zou betekenen voor je loon. Geef aan hoe belangrijk het is voor je.

Geeft je baas niet thuis? Dan kijk je naar de volgende stap. Hoe belangrijk is deze baan voor jou? Voegt het echt wat toe? Of kan je wel gaan kijken naar een andere werkgever?

Tip 3: Heb zelfvertrouwen

Een veelgehoorde barrière is ook: ik ben bang dat het niet lukt. Aan de ene kant snap ik dit wel, aan de andere kant niet. Ik snap dat je leven nu comfortabel is en dat het ene (werk) het andere (je luxeleven) omhoog houdt. Maar je wil ook wat veranderen, anders zat je dit niet nu allemaal te lezen.

Probeer een beetje vertrouwen te hebben in jezelf. Vaak komt het wel goed. Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar in de praktijk zorg je voor jezelf. Je hebt immers die baan en dat huis al voor elkaar.

Stel, je doet iets ‘rigoureus’ en je zegt je baan op. Of je gaat uit dat dure huis naar een goedkopere plek. Je probeert het een tijdje anders, maar na een paar maanden merk je dat je het toch niet leuk vindt. Dan draai je het toch weer om? Terug kan altijd, vooruit stappen vergt moed. Als je het niet probeert, weet je het nooit. En als je het niet lukt je

Tip 4: Zoek je grens op

Deze tip is voor de mensen die zzp’er zijn. Als je weet wat er binnenkomt en uitgaat, kijk dan eens een maand aan hoeveel je daar echt voor moet werken. Ik heb zo ondervonden dat ik met ongeveer vijf dagen per maand werken alle noodzakelijke dingen kan betalen (mijn lasten zijn redelijk laag). Werk dus eens voor wat er nodig is, niet andersom.

Daarna kan je bepalen hoeveel geld je daarnaast nodig hebt om te doen wat je belangrijk vindt. 

Veel apps kunnen je helpen bij je tijdsindeling. Kijk bijvoorbeeld eens naar Way of Life. Ook hebben veel apps van banken een ingebouwde feature waarin je kan bijhouden hoeveel je uitgeeft. Geeft een goed inzicht in je uitgavenpatroon.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *