Vorige week gaven we een inspiratieworkshop en documentaire-avond in Utrecht. 4YoungPeople, een stichting van opleidingeninstituut ICM, nodigde ons uit om te praten over andere manieren van leven en onze documentaire Ongebonden te vertonen.

Daar kwamen zo’n 45 mensen op af, en niet alleen uit Utrecht. Mooi om te zien dat al deze mensen open staan voor verandering.

 Workshop

In de ‘workshop’ hadden we het over onze ingeslopen gewoontes. Veel werken om op een bepaalde plek te kunnen wonen en onszelf wat luxe-goederen te kunnen veroorloven. Het ging vooral over tijdsindeling en bewuste keuzes maken. We deden een simpele opdracht met iedereen, waardoor snel duidelijk werd hoe het ervoor stond met hun eigen tijdsindeling.

Daarna keken we de documentaire en ontstonden er mooie, verdiepende gesprekken tussen de deelnemers. Erg inspirerend, ook voor ons.

Nieuwsgierigheid prikkelen

De bedoeling was vooral om iedereen te prikkelen zelf na te denken over antwoorden op hun vragen en een beetje zelfvertrouwen te kweken om over een bepaalde barrière te gaan. Hoe dat te doen? Dat weten de meeste mensen zelf wel. Breek je ‘probleem’ op in kleine stappen die je kunt gaan doen per week.

Wil je bijvoorbeeld minder werken? Maak een financieel plan om te kijken of dat kan. Die week erop kun je misschien een afspraak maken met je baas om daarover te praten.

Wil je minder geld uitgeven? Geef jezelf wekelijks een budget. Of bekijk al je uitgaven eens goed, zitten er nog slapende abonnementen tussen bijvoorbeeld? Dubbele verzekeringen? Of kan je goedkoper gaan wonen?

Wil je meer kunnen dan alleen de taak die je tijdens je werk vervuld? Kijk eens in je omgeving of er cursussen zijn voor die praktische skill. Of misschien wil oma/vader/tante je het wel leren. Of kan je het jezelf leren met youtube. Of ga een paar dagen naar een ervaringsplek, zoals een ecodorp of een ambachtelijke boerderij. Daar doen ze zoveel mogelijk zelf.

Wil je meer milieubewust leven? Ga deze week eens in je huis na wat voor producten daar allemaal staan. Hoeveel eten je weggegooid. Hoeveel stukken van de nieuwe kleren die je in de sale hebt gekocht in Bangladesh zijn gemaakt.

Zo is er voor alles wel een stap te bedenken.

Bedankt voor jullie komst! Vragen of tips voor ons? Of wil je ook dat wij voor jou een workshop komen verzorgen? Mail gerust naar info@goedgebuurt.com of volg ons op Instagram of Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *