Veel mensen in onze omgeving weten even niet meer wat ze nog moeten geven voor de feestdagen. Wéér een onzincadeautje tijdens het dobbelspel? Of een frutseltje voor in de woonkamer? Nee! Geef iets waar iemand echt wat aan heeft en. Negen tips, die iedereen zelf ook wel kan bedenken, maar toch leuk zijn om te lezen (met 1000 handige linkjes naar voorbeelden!).

First things first

Om te beginnen wat algemene tips. Als je de kamer gaat versieren voor Sinterklaas of Kerstmis, kijk dan eens of je tweedehands spullen kunt kopen via Marktplaats of de kringloop, voordat je de Action leegkoopt. Of kijk eens naar kerstversiering van natuurlijke materialen of papieren of stoffen slingers (kan je ook zelf maken).

Inpakken kun je bijvoorbeeld met oud krantenpapier doen. Mooie strik van touw erop en klaar is Kees. De slaafvrije chocoladeletters van Tony’s Chocolonely zijn toevallig ook nog eens het lekkerst. Zelf pepernoten bakken is veel leuker (en je huis ruikt meteen gezellig) en in plaats van een grote kerstkalkoen op tafel te zetten, zou je ook een vegetarische risotto kunnen maken. Er is voor elk idee wel een wat milieuvriendelijker alternatief te vinden! Zo maak je de avond duurzaam én gezellig. Zie? Dat gaat best samen.

Maak zelf iets

Er is niets leuker dan een beetje moeite stoppen in je cadeau. Daarmee laat je zien dat je om diegene geeft en als je het van gerecyclede spullen maakt, is het ook niet zo erg! Maak bijvoorbeeld een kussensloop van een mooie stof of een oude spijkerbroek (erg makkelijk te maken, zelfs Carlijn kon het). Brei een sjaal of muts of sokken (begin dan maar vast, het is zó 5 december). Maak een mooie dromenvanger, plantenhanger (stop je er een potje met plantje in) of maak van een mooi stuk hout een sleutelhanger voor naast de deur of een simpele lamp. Er zijn genoeg leuke dingen te vinden online en het is nog leuk om te doen ook.

Geef kennis of een ervaring

Wil je geen product geven? Geef dan een cursus of ervaring cadeau. Denk aan een avondje Italiaanse pasta maken, een naailes, een middag breiles van oma (in plaats al die zelfgemaakte cadeaus die je niet wilde maken), een proefles yoga, een aquarel cursus, een wildplukwandeling, een cursus bijen houden of, nog beter, een workshop! Bijvoorbeeld deze erg interessante workshop/documentaire avond op 9 januari in Utrecht. Dan zie je ons, onze film en ga je naar huis met handige tips om je leven anders in te delen (beetje schaamteloze zelfpromotie kan nooit kwaad). Zo zijn er vast nog meer toffe workshops of cursussen te vinden in jouw omgeving.

Of geef een boek. Bijvoorbeeld ‘DIT IS EEN GOEDE GIDS’ van Marieke Eyskoot of  ‘Donuteconomie’ van Kate Raworth of ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn. Deze boeken bevatten veel tips om duurzamer te leven, van kleding tot reizen.

Verzorgings- / schoonmaakproducten

Als je mensen in je omgeving hebt die nog niet veel met plastic-reductie (of recycling) bezig zijn of geen idee hebben welke duurzame producten er allemaal zijn, is dit een leuke introductie. Geef een shampoobar met bakje. Of een deodorant pasta. Of tandpasta-tabletten. Of eco-vriendelijke schoonmaakproducten. Zo kunnen ze de producten proberen en gaan ze misschien wel overstag! Overigens kun je verzorgingsproducten ook erg makkelijk zelf maken. Er zijn online veel verschillende recepten te vinden, en de basisproducten zijn vaak hetzelfde.

Kringloopjuweeltjes

Carlijn en Roel zijn allebei fervent kringloopjagers. Er is niets mooiers dan een prachtige, oude pan uit de jaren 50 of een mooie, leren tas op te duikelen in de krochten van de kringloop. Er zijn zoveel mooie spullen, én in goede staat, die voor een prikkie bij de kringloop te koop zijn. Bij de kleding moet je soms goed zoeken, maar ook daar is veel moois te vinden. Verder is er mooi servies, prachtige brocante, zijn er grote bloempotten (soms zelfs met plant) en mooie, oude meubeltjes. Vaak zijn er ook grote boekenafdelingen, waar voor iedereen wel wat bijstaat. Snuffel eens rond en kijk of je voor jouw lootje of kerstcadeautje hier wat kan vinden. Tip: als je in de stad woont, ga dan eens naar een kringloop net buiten de stad. Die zijn vaak goedkoper en hebben meer spulletjes van waarde.

Zero waste

Natuurlijk kunnen we deze inkopper niet overslaan. Gewoon even wat ideetjes: de herbruikbare koffiemok voor onderweg, stalen rietjes, een goede thermosfles, een duurzame waterfles (maar ja, wie heeft die nog niet?), herbruikbare broodzakjes, groentetasjes, leuke boodschappennetjes, vershoudzakken en doeken, uitwisbare notitieboekjes (ja, deze is leuk hoor) een kersenpittenzak, een lunchbox en ga zo maar door. Je kan natuurlijk ook een handige en sterke Goed Gebuurt rugzak geven. Organisch gemaakt en makkelijk op te vouwen. Zo heb je altijd een boodschappentas mee.

Iets wat kan groeien

We hebben het al genoemd, maar een plant (duurzaam groen) is altijd leuk om te krijgen. Wie wil er nou geen plant? Oke, Carlijn’s vriend heeft een vreemde aversie tegen planten, maar verder kennen we niemand. Denk ook eens aan een fruitboom, een kruidenplantje (of drie) of zaadjes. (Als die kruidenplantjes bij jou ook altijd meteen doodgaan, lees dan dit!). Geef, als iemand een tuin of balkon heeft, bloemzaden cadeau. Kan ‘ie in de zomer mooi aan de slag met een wilde bloementuin. Weinig onderhoud en de bijtjes en vlinders zijn blij. Natuurlijk zijn groenteplantjes ook leuk. En denk ook eens aan die oesterzwampotten, van die groeikits. Zo kan je oesterzwammen kweken op koffiedik. Er zijn ook grappige dingen, zoals een potlood waarvan je het stompje kan begraven en dan groeit er een zonnebloem uit. Of kruiden. Of briefpapier met zaadjes.

Of geef spullen om te composteren of fermenteren! Lekker aan de slag met shit en schimmel ;). Je leert er wat van en je krijgt er wat voor terug.

Voor de dieren

Hier kan je echt allerlei dingen onder verstaan. Mensen hebben huisdieren. Heeft jouw lootje een huisdier? Koop dan eens wat duurzame spullen voor die hond of kat. Kattengras is altijd goed. Of duurzame kattenbakvulling (al kan je dat ook zelf maken!) Of ga bij de slager langs voor afvalbotten voor de hond. En voor het baasje is dit wel handig. 
Maar je kan bijvoorbeeld ook een bijenhotel geven (of zelf maken). Of een vogelhuisje (kan je ook zelf maken). Of een appelhouder van gerecycled plastic.

Carlijn heeft al eens een blog geschreven over duurzame dierenspullen. Kiek maar eens.

Geef iets lokaals

Geef iets wat uit je eigen buurt komt! Er zijn zoveel leuke dingen in je omgeving te vinden, als je maar weet waar je ze kunt vinden. Denk bijvoorbeeld aan een abonnement op een voedseltuin, voedselbos of pluktuin. Een pakketje met lokaal eten, meel uit de plaatselijke molen, honing van de de imker om de hoek, of een bon voor een restaurant dat werkt met lokale producten of nog beter, met voedsel dat anders wordt weggegooid. Lekker en je support je eigen omgeving.

Wat ook altijd leuk is, is een ticket voor een concert, theaterstuk of een bioscoopbon. Koop er twee, kan je zelf ook mee. Kijk, dat rijmt al, kun je meteen aan de slag voor je gedicht.

Veel plezier!

Groeten Carlijn van Goed Gebuurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *